Kategorie
Kraj pochodzenia
Kolor
Styl / Poziom wytrawności
Charakter
Ekologiczne / Organiczne
Biodynamiczne
Bez dodatku siarczynów
Pojemność
Cena
Bezalkoholowe wino to nie zwykły sok winogronowy. Aby zrobić wino bezalkoholowe, należy do całego procesu produkcyjnego dołożyć jeszcze jeden etap - dealkoholiazcję, czyli ekstrakcję próżniową. Dzięki temu procesowi wino zaczyna wrzeć w temperaturze około 30 st. C, a alkohol ulega odparowaniu. Ekstrakcja próżniowa w precyzyjnie kontrolowanych warunkach pozwala na najwyższą możliwą redukcję alkoholu, nawet do poziomu 0,0%. Co więcej, w procesie dealkoholizacji wina nie tracą flawonoidów, tanin czy też polifenoli, bioaktywnych cząsteczek odpowiedzialnych za korzyści zdrowotne. Co równie ważne, ekstrakcja próżniowa nie pozbawia wina jego właściwości zapachowych i smakowych.