Dom Hardy zawdzięcza swoją nazwę dziewiętnastowiecznemu angielskiemu dżentelmenowi, Anthony’emu Hardy’emu. Podobnie, jak każdy sumienny kupiec win i alkoholi, Hardy opuszczał Londyn tak często, jak tylko mógł, i kierował się do Charente, by sprawdzić postępy najlepszych Cru w regionie Cognac. W końcu uległ całkowicie urokom regionu w 1863 roku, przenosząc się tam na stałe. W tym samym roku założył Maison Hardy. Na znak swojej wielkiej sympatii do Francji i Francuzów posunął się nawet do przyjęcia francuskiej formy swojego chrześcijańskiego imienia; odtąd znany był jako Antoine Hardy. Przyjął także wizerunek kultowego francuskiego koguta jako emblemat swojej nowej firmy. Podobnie, jak inne wielkie domy koniaków założone w drugiej połowie XIX wieku, Hardy czerpał korzyści z zauroczenia europejskiego społeczeństwa koniakiem. Anthony szybko zdobył rynki wschodnie, szczególnie Niemcy i Rosję. Był wielkim podróżnikiem. Uwielbiał odkrywać nowe rynki.